Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν γνωρίζει τι είναι οι υγιεινές τροφές. Για αυτό λοιπόν ας  ξεκινήσουμε από το βασικό ορισμό τους που είναι : «υγιεινές τροφές είναι αυτές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, χαρίζουν ευεξία, φρεσκάδα και ενέργεια». Ενώ αντιθέτως οι ανθυγιεινές τροφές είναι αυτές που προκαλούν ποικίλες διαταραχές στην υγεία και οδηγούν στην παχυσαρκία.  Ποιες είναι οι υγιεινές τροφές ? Μπορούμε να τις τρώμε ελεύθερα στη καθημερινή διατροφή μας?

    • Τα φρέσκα φρούτα εποχής
  • Τα φρέσκα λαχανικά (ειδικά το μπρόκολο λόγω της ουσίας «σουλφοραφάνη» που λειτουργεί προληπτικά στον καρκίνο.

 

    • Τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι / γάλα / τυρί)
  • Ωμοί ξηροί καρποί (αμύγδαλο, καρύδια, κλπ)
  • Τα αυγά μικρού ή μέτριου μεγέθους
  • Κρέας λευκό ( κοτόπουλο / γαλοπούλα ειδικότερα λόγω του έχει σελήνιο)
  • Κρέας κόκκινο (μοσχάρι κυρίως/ χοιρινό)
  • τα μπαχαρικά ( καυτερή πιπεριά/ σκόρδο, κλπ)
  • τα προιόντα ολικής άλεσης (ντάκος κρίθινος/ ψωμί/ζυμαρικά)
  • τα ψάρια (μικρά/ μεγάλα)
  • το παρθένο ελαιόλαδο( λόγω των φαινολικών συστατικών του έχει αντι-φλεγμονική δράση και χημειοπροστευτική ιδιότητα)
  • το μέλι θυμαρίσιο

 

 

Όλα τα προαναφερθέντα τρόφιμα είναι πλούσια βιταμίνες , πρωτείνες, σύνθετους υδατάνθρακες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, προβιοτικά και αντιοξειδωτικά. Μπορούμε να τις τρώμε με αφθονία αφού κάνουν τόσο καλό στο σώμα μας?

Οι υγιεινές τροφές δεν είναι απαραίτητα χαμηλών θερμίδων ώστε να μην  παχαίνουν. Μην ξεχνάμε τη φράση « πάν μέτρον άριστον» ! Οι μερίδες είναι καθαρά εξατομικευμένες και μετρημένες στην παλάμη του χεριού του κάθε ανθρώπου. Δείτε την παρακάτω εικόνα.

 

Η οποιαδήποτε αύξηση στις ποσότητες κατανάλωσης των τροφών (ακόμα και των υγιεινών) είναι πρόσθετες θερμίδες , τις οποίες  το σώμα δε μπορεί να μεταβολίσει ( είναι περίσσιο της  ποσότητας που το σώμα χρειάζεται) και τις αποθηκεύει σε λίπος.  Για το λόγο αυτό τονίζουμε επανηλημένες  φορές οι διατροφολόγοι – διαιτολόγοι ότι τα διαιτολόγια είναι ατομικά και μοναδικά. Δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους ανθρώπους ούτε να δίνονται από άτομα που δεν είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες υγείας.

Τρώμε λοιπόν με σύνεση και καταναλώνουμε μόνο όση ποσότητα χρειάζεται το σώμα μας ! Μην παραλείπουμε  να ικανοποιούμε και ψυχή και  νού όταν τρώμε για την επίτευξη σωστής πέψης και απορρόφησης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

ΔΟΥΔΟΥΛΑΚΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ