ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΔΥΝΑΤΙΖΩ ΕΝΩ ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ;ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Όταν έρχεται κάποιος στο γραφείο μου με σκοπό να χάσει βάρος, παρατηρώ πάρα πολλές φορές την αγωνία του για το τι θα δείξει το μηχάνημα λιποανάλυσης ή για το τι θα του πω. Πολύ άγχος για μία διαδικασία που κανένας δε σκέφτεται ότι είναι πολύ όμορφη. Γιατί είναι όμορφη; Γιατί κάθε μέρα που περνάει όσο πιο σωστοί και συνεπείς είμαστε στο πρόγραμμά μας, τότε ομορφαίνουμε. Ομορφαίνουμε βιοχημικά, χάνεται περιττό λίπος που κουράζει το σώμα μας, αναπτύσσεται μυϊκός ιστός, ενυδατωνόμαστε, αλλάζει η ποιότητα της επιδερμίδας, αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου, και πάρα πολλά ακόμα που για να τα ανακαλύψουμε στον εαυτό μας (ποιότητα μαλλιών, νυχιών, κλπ) θα πρέπει να έχουμες υπομονή και επιμονή!! Οι μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΧΡΟΝΟ + ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.

Όμως εάν υπάρχει έντονο στρες/άγχος, τότε ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΤΑΙ ο στόχος Μας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το άγχος ενθαρρύνει την παραγωγή κορτιζόλης, η οποία «ειδοποιεί» τα κύτταρα του σώματος ότι υπάρχει έλλειψη τροφίμων (πράγμα που είναι ψευδές), με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο, να αυξάνεται η αποθήκευση λίπους και να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Είναι συνετό λοιπόν, παράλληλα με τη διατροφή να κάνουμε και άσκηση. Γιατί με αυτό τον συνδυασμό μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, που είναι άλλωστε και η ορμόνη του στρες. (Να ακούτε τη διατροφολόγο σας…. ΧΙΧΙΧΙ)

Επίσης αρκετές φορές παραλείπουμε κάποιο σνακ είτε επειδή δε προλάβαμε είτε επειδή νομίζουμε ότι αν φάμε κάτι λιγότερο θα χάσουμε πιο γρήγορα. Εν μέρει αυτό έχει μία λογική, γιατί με καθαρά μαθηματικά εάν φάμε λιγότερο τότε παίρνουμε λιγότερες θερμίδες. Ο οργανισμός όμως είναι μία πολυκυτταρική μηχανή που δε λειτουργεί τόσο απλα. Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί εκτός από τα υποχρεωτικά 4 χρόνια φοίτησης, χρειάζεται επιπλέον μεταπτυχιακό και συνδυασμό γνώσεων από φυσική, χημεία, βιοχημεία, χημεία τροφίμων, ιατρική, ανατομία, παθολογία, κ.α. Γι’ αυτό ιδιαίτερη προσοχή σε ποιόν εμπιστευόμαστε την υγεία και το σώμα μας. Αποτέλεσμα λοιπόν των λιγότερων θερμίδων ημερησίως είναι να καταλήγουμε με περισσότερο φαγητό από ότι είχαμε στο πρόγραμμα μας και ειδικά από το απόγευμα και μετά. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η οργάνωση των γευμάτων ειναι το ισχυρότερο όπλο.

Και τέλος να μη βιαζόμαστε να χάσουμε το περιττό βάρος απότομα. Όλοι νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας ή με τα ρούχα που δε μας κάνουν πια, όμως να θυμάστε ότι ο υποθάλαμος του εγκεφάλου αντιδρά στην έλλειψη τροφής. Αυτό σημαίνει ότι μετατρέπει το σώμα σε μηχανή αποθήκευσης λίπους, επιβραδύνει το μεταβολισμό και έτσι νιώθουμε ατονία, κόπωση και τεμπελιά. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν τη διατροφή τους για 7 εβδομάδες συνδυαστικά με άσκηση χάνουν πιο πολλά κιλά (με σταθερή μηνιαία απώλεια βάρους) κι ας έχουν κάνει μικρές ατασθαλίες μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, συγκριτικά με αυτούς που ακολουθούν μία πολύ υποθερμιδική δίαιτα.

Γι’ αυτό σας λέω φίλοι μου. Μην ασχολείστε με τα νούμερα της άτιμης της ζυγαριάς. Το μόνο σας μέλημα είναι να είστε σωστοί και συνεπείς στα γεύματα της μέρας σας και θα μιλήσουν τα νούμερα των ρούχων σας και φυσικά το τεράστιο πλατύ χαμόγελο στον καθρέφτη σας.