Τρώμε υδατάνθρακες μετά την κολύμβηση;

Η διατροφική προσέγγιση όσων ασχολούνται με την κολύμβηση (επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά), προϋποθέτει καλό σχεδιασμό γευμάτων με στόχο την ενίσχυση της απόδοσης, την μείωση της κόπωσης και την ικανότητα συγκέντρωσης κατά την διάρκεια της προπόνησης. Όπως συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα, οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές είναι απαραίτητο συστατικό των αθλούμενων για να διατηρήσουν την μυϊκή τους μάζα, αλλά και τα επίπεδα ενυδάτωσης. Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας θα οδηγήσουν σε απώλεια μυϊκής μάζας (που δεν το θέλουμε αυτό), δυσλειτουργία της έμμηνου ρύσης για τις γυναίκες και ορμονικές διαταραχές, αυξημένη κόπωση και πιθανούς τραυματισμούς.

Τώρα όσον αφορά το κομμάτι των υδατανθράκων να πούμε ότι είναι παρεξηγημένοι  και είναι από τα πρώτα τρόφιμα που κόβουν από το καθημερινό τους διαιτολόγιο όσοι επιθυμούν απώλεια βάρους. Οι αποθήκες των υδατανθράκων στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η βασική πηγή καυσίμου  για τον εγκέφαλο και τους μύες. Οι υδατάνθρακες είναι το «προτιμώμενο καύσιμο» κατά την άσκηση διότι μεταβολίζονται γρήγορα. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι ένας κολυμβητής χρειάζεται 2500 θερμίδες ημερησίως (τυχαίο παράδειγμα), τότε το 55% των συνολικών θερμίδων δηλ. οι 1400 θερμίδες θα προέρχονται από τους υδατάνθρακες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κολυμβητές πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα δημητριακών, ζυμαρικών, ρυζιού, πατάτας, και φρούτων.

Εάν η διατροφή είναι ελλιπής τότε ο οργανισμός πέφτει σε «οξειδωτικό στρες» , το οποίο να αναφέρουμε ότι συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο που δεν τρέφεται κατάλληλα (δηλαδή με βάση το ιατρικό ιστορικό, την εργασία, τη λήψη φαρμάκων, το γενετικό κώδικα, κλπ), όχι μόνο για τους αθλητές. Τι είναι το «οξειδωτικό στρες»; Μέσα στον οργανισμό μας, υπάρχουν κάποιοι αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί, όμως η δράση τους δεν είναι πάντα αρκετή, αφού η έκθεση σε οξειδωτικούς παράγοντες υπερβαίνει τη δυνατότητα δράσης τους. Έτσι, λοιπόν, δημιουργούνται βιολογικές βλάβες που είναι γνωστές με τον όρο «οξειδωτικό στρες». Στο οξειδωτικό στρες αποδίδονται πολλά χρόνια νοσήματα και η παχυσαρκία, αλλά και η κακή εμφάνιση λόγω της πρόωρης εμφάνισης ρυτίδων. Στον αθλητισμό, όπου υπάρχει υπερδραστηριότητα των κυττάρων, παρατηρείται έντονη οξείδωση, επομένως μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητη.

Την απάντηση λοιπόν στην ερώτηση ΤΡΩΜΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ;;;, μόλις τη λάβατε. ΝΑΙ ΤΡΩΜΕ, μη φοβάστε!!! Περισσότερες λεπτομέρειες βέβαια δίνονται στην κάθε περίπτωση του ατόμου ξεχωριστά σύμφωνα με τους παραπάνω παράγοντες που αναφέραμε. Να θυμάστε ότι είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί.