Ποιές είναι οι τροφές που στοχεύουν στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων;

Χιλιάδες έρευνες τα τελευταία χρόνια μας αποδεικνύουν διαρκώς ότι η τροφή μας έχει ισχυρή επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Όχι ότι το έλεγε ο Πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης με τη φράση «η τροφή είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου», αλλά η επιστήμη του 20-21 ου αιώνα το αποδεικνύει…. Μία αντικαρκινική διατροφική καθημερινότητα (και μιλάμε για μία καθημερινότητα που βασίζεται στην πρόληψη και όχι στη στοχευόμενα εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφική αντιμετώπιση κατόπιν λήψης ιστορικού) πρέπει να περιλαμβάνει πολλά βιολογικά φρούτα και λαχανικά, άπαχο κρέας καθώς και ψάρια.

Πιο συγκεκριμένα θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τις καλής ποιότητας πρωτεΐνες αλλά και τα βότανα. Κάποια από αυτά καταπολεμούν τις φλεγμονές που επιταχύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, άλλα προκαλούν το θάνατό τους και άλλα βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες και το προστατεύουν από τις ζημιές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.  Τα υγιεινά φρέσκα τρόφιμα θα επιτεθούν σε οποιαδήποτε ασθένεια σε κάποιο επίπεδο.

Ας δούμε κάποια από αυτά τα τρόφιμα πιο αναλυτικά.

Τα Φασόλια

Προσφέρουν πολυάριθμα φυτοχημικά συστατικά μαζί με φυτικές ίνες. Οι σαπωνίνες που περιλαμβάνονται στα φασόλια, αναστέλλουν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Επίσης η πρωτεάση επιβραδύνει την κυτταρική διαίρεση και τέλος  τα φυτικά οξέα επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Τα φασόλια περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.

Τα Καρότα

Περιέχουν την β-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων από τις τοξίνες και επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Μάχονται αποτελεσματικά τον ιό HPV, ενώ αποδεικνύονται και ωφέλιμα στην θεραπεία της λευχαιμίας.

Τα Σταφύλια

Η ρεσβερατρόλη που περιέχουν έχει πολλά οφέλη για την υγεία όπως την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και την αποτροπή της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης (κοινώς την «κακή χοληστερόλη». Περιορίζει επίσης την επέκταση των καρκινικών κυττάρων και τα θανατώνει. Αυξημένες ποσότητες ρεσβερατρόλης, εκτός από τα σταφύλια, υπάρχουν και στα μύρτιλα, τα μούρα και τα ρόδια.

Το Ρόδι

Έχει πολλές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις. Για αυτό και ονομάζεται το φρούτο της νεότητας. Μπορείτε να δείτε το αντίστοιχο άρθρο στο site μας.  Τέλος περιορίζει σημαντικά την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Αν το παίρνετε σε χυμό, προσέξτε την περιεκτικότητα των έτοιμων χυμών σε ζάχαρη.

Τα Θαλασσινά χόρτα

Το Kelp, το Kombu, το Hijiki, το Nori, το Arame είναι τα εξωτικά ονόματα μερικών από τα θαλασσινά χόρτα, που είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε ιώδιο, καροτενοειδή, βιταμίνες Β, C, D και Ε, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο. Αποτοξινώνουν τον οργανισμό και έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Προστίθενται στις σούπες, στις σαλάτες και το ρύζι. Χρησιμοποιούνται ακόμη και σε λουτρά αποτοξίνωσης ως αποξηραμένα.

Το Σπανάκι

Τα καροτενοειδή που περιέχει το σπανάκι βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τα ασταθή κύτταρα και τις ελεύθερες ρίζες. Αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου, των ωοθηκών, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του εντέρου.

Οι Φράουλες

Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, τα οποία φημίζονται για την  ισχυρή αντικαρκινική τους δράση. Αποτρέπουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα. Μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, του στόματος, του στομάχου και του οισοφάγου.

Οι Τομάτες

Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στήθους, του πνεύμονα και του ενδομητρίου. Ενώ όμως η κανονική κατανάλωση τομάτας προστατεύει από τον καρκίνο, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην υπερκατανάλωση λόγω της σολανίνης. Η ουσία αυτή που περιέχεται στις τομάτες, επιδεινώνει τις φλεγμονές που ενδεχομένως να υπάρχουν στον οργανισμό.

 

Αυτά είναι κάποια από τα πολύ σημαντικά τρόφιμα που συμβάλλουν στη μάχη εμφάνισης του καρκίνου. Πολύ σημαντικό είναι να πούμε ότι όλα τα παραπάνω πρέπει να καταναλώνονται στην εποχή τους και με όσο λιγότερη θερμική επεξεργασία και λιγότερη πολυπλοκότητα στον τρόπο μαγειρέματος. Για πιο ειδική διατροφική προσέγγιση είναι συνετό να ακολουθείτε τις οδηγίες πτυχιούχου διατροφολόγου-διαιτολόγου για την ασφάλεια της υγείας σας που είναι το πολυτιμότερο ΑΓΑΘΟ.