Υγιεινή διατροφή και νηστεία

Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία είναι κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής αφού προβλέπεται να νηστεύουμε 180-200 μέρες ετησίως. Αυτές είναι την περίοδο των Χριστουγέννων, η νηστεία της Τυρινής, της Μεγάλης Σαρακοστής, των Αποστόλων, του Δεκαπενταύγουστου και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κάθε Τετάρτη & Παρασκευή. Σε κάποιες επιτρέπεται το ψάρι και το ελαιόλαδο ενώ σε κάποιες ούτε το ελαιόλαδο παρά μόνο τα Σαββατοκύριακα. Η νηστεία έχει χορτοφαγικό χαρακτήρα αφού δεν επιτρέπονται όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τα παράγωγά τους.

Ένα από τα βασικότερα οφέλη της είναι η μείωση του προσβαλλόμενου λίπους και κυρίως του κορεσμένου που περιέχονται στα ζωικά τρόφιμα και είναι επιβαρυντικό για την υγεία μας. Οι μελέτες του τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξαν ότι όσοι νηστεύουν 180-200 μέρες το χρόνο, έχουν ολική χοληστερόλη 12,5% χαμηλότερη και κακή χοληστερόλη «LDL» 20% χαμηλότερη συγκριτικά με αυτούς που δε νηστεύουν.

Επίσης όσοι νηστεύουν έχουν λιγότερο οξειδωτικό στρες, μία αντίδραση του οργανισμού που αποτελεί κύρια αιτία για την αθηροσκλήρωση, τον καρκίνο, τα εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού συστήματος ( PARKINSON, ALTSHAIMER) και άλλα Αυτοάνοσα νοσήματα.

Όσοι νηστεύουν έχουν φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης διότι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά είναι πλούσια σε κάλιο.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να επιτευχθεί μείωση και έλεγχος στο σωματικό βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί η εγκράτεια είναι η ουσία της νηστείας σε συνδυασμό με την κατάλληλη μερίδα συμβουλευόμενοι πάντα τον πτυχιούχο Διατροφολόγο-Διαιτολόγο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση περιττών κιλών.

Και μην ξεχνάτε ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΜΠΟΚΙΕΣ ΜΑΚΡΙΑ.