Τσαι του βουνού, το θαύμα της φύσης

Το κλασσικό τσάι του βουνού που δε λείπει από κανένα σπίτι. Από την εποχή της γιαγιάς μου, μην πω και από την αρχαιότητα που ο Διοσκουρίδης το ονόμαζε «σιδηρίτη» λόγω της αποτελεσματικότητας του στις πληγές από σιδερένια αντικείμενα, μέχρι και σήμερα προτιμούμε το τσάι του βουνού για την αντιμετώπιση κρυολογήματος. Ας δούμε λοιπόν τα συστατικά του.

Το τσάι του βουνού περιέχει φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, τριτερπενικά οξέα, διτερπένια, κουρκουμίνη και καρυοφυλλίνη. Περιέχει επίσης, φαινολοπροπάνια, ιριδοειδή, κουμαρίνες, λιγνάνες και στερόλες. Δεν περιέχει καφεΐνη.  Θεωρείται ότι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι πολύτιμες για τον οργανισμό. Για αυτό λοιπόν οι θεραπευτικές του δράσεις είναι ποικίλες και θεωρείτο κατά τη βοτανολογία «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ».

-Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της ρινικής συμφόρησης, των αναπνευστικών προβλημάτων και του επίμονου βήχα.

-Ανακουφίζει από τη δυσπεψία και το στομαχόπονο.

-Είναι τονωτικό και διουρητικό, βοηθώντας στις περιπτώσεις νεφρολιθίασης.

-Είναι ισχυρό στυπτικό και χρησιμοποιείται ενάντια στη διάρροια, την κολίτιδα και τους κολικούς του πεπτικού.

-Καταπραϋντικό του πεπτικού, εφιδρωτικό, αποτοξινωτικό, θερμαντικό και σπασμολυτικό για το αναπνευστικό.

– Έρευνες δείχνουν ότι το γένος Sideritis scardica έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιοξειδωτικές, σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού.

-Επιστημονικές μελέτες και έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης καταρράκτη, θρόμβων και υπέρτασης.

-Βοηθά στην καταπολέμηση των παθήσεων των τριχοειδών αγγείων και της καρδιάς, χάρη στις φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει.

-Έχει χαλαρωτική και αγχολυτική δράση.

-Μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

-Βοηθά στην αναιμία χάρη στο σίδηρο που περιέχει.

-Είναι διεγερτικό του εγκεφάλου και των μυών.

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, χάρη στις πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως αφέψημα, έγχυμα, χαλαρωτικό ρόφημα πριν τον ύπνο εάν συνδυαστεί με τίλιο και για τονωτικό ρόφημα το πρωί εάν συνδυαστεί με κρόκο Κοζάνης.