Ρεβυθοσαλάτα γιαμιιιι….

Όλοι γνωρίζουμε τη θρεπτική αξία των οσπρίων και τη σημασία τους στη διατροφή μας. Όμως έχετε δοκιμάσει ρεβυθοσαλάτα;

Κατ’αρχήν ας πούμε λίγα λόγια για το αρχαιότερο όσπριο που καλλιεργείται από τον άνθρωπο. Στην αρχαία Ελλάδα έτρωγαν όσπρια αντί για κρέας, αλλά και στην Αίγυπτο. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο. Επίσης, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ. Το πρόσθετο όφελος είναι ότι έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη, πράγμα που σημαίνει πως μολονότι είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δεν έχουν την τάση να ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος. Επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικου συστήματος και βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Αυτό όμως που ξεχωρίζει τα ρεβίθια είναι η εξαιρετική ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχουν. Παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην άριστη αναλογία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και ιδιαίτερα το αμινοξύ μεθειονίνη που τα κατατάσσει στις πλήρεις πρωτεΐνες, όπως το κρέας, το γάλα και η σόγια.

Αναλυτικά ας δούμε τον παρακάτω πίνακα.

Διατροφικά στοιχεία Ποσότητα ανά 100γρ.
Θερμίδες (kcal) 378
Πρωτεΐνη (γρ) 20,5
Λιπαρά (γρ) 6
Υδατάνθρακες (γρ) 63
Ολικά σάκχαρα (γρ) 11
Φυτικές ίνες (γρ) 12,2
Μέταλλα
Ασβέστιο (mg) 57
Σίδηρος (mg) 4,3
Μαγνήσιο (mg) 79
Κάλιο (mg) 718
Νάτριο (mg) 24
Φώσφορος (mg) 252
Ψευδάργυρος (mg) 2,8
Νερό (γρ) 7,68
Βίταμίνες
Βιταμίνη C, ασκορβικο οξύ (mg) 4
Βιταμίνη Β1, θειαμίνη (mg) 0,5
Βιταμίνη Β2, ριβοφλαβίνη (mg) 0,2
Βιταμίνη Β3, νιασίνη (mg) 1,5
Βιταμινη Β6,πυριδοξίνη (mg) 0,5
Βιταμίνη Β9, Φυλλικο οξύ (μg) 557
Βιταμίνη Α (μg) 3
Βιταμίνη Ε, α-τοκοφερόλη (mg) 0,82
Βιταμίνη Κ (μg) 9

Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΡΕΒΥΘΟΣΑΛΑΤΑΣ ΜΑΣ, ΕΝΑ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ HAPPY FOOD:

  • ΡΕΒΥΘΙΑ (ΒΡΑΣΜΕΝΑ 1 ΩΡΑ+ ΑΦΟΥ ΤΑ ΜΟΥΛΙΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ)
  • ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΣΑΣ ΒΡΑΣΜΕΝΑ(ΕΓΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ)
  • ΜΑΡΟΥΛΙ
  • ΤΟΜΑΤΙΝΙΑ
  • 1 ΛΕΜΟΝΙ (οσο ξινό επιθυμείτε ή όχι)
  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • ΑΛΑΤΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ-ΠΙΠΈΡΙ

Πρώτα βράζουμε τα ρεβύθια και πετάμε το πρώτο νερό. Έπειτα τα βράζουμε για 1 ώρα+. Τα σουρώνουμε και βράζουμε το σακούλι των ανάμεικτων λαχανικών για 20′. Σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε όλα στην ίδια κατσαρόλα. Στο πιάτο μας σερβίρουμε τη μερίδα μας (1,5-2 φλ.τσαγιού είναι αρκετά) και προσθέτουμε τοματίνια, μαρούλι, ελαιόλαδο, λεμόνι και αλατοπίπερο. Σερβίρουμε με ντακάκια. γιαμιιιιιι……

Μπορείτε να προσθέσετε και μήλο ή φέτα/ανθότυρο/κότατζ ή κάποιο άλλο λαχανικό της αρεσκείας σας.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας !!! Αυτό το πιάτο θα δώσει χαρά όχι μόνο στον ουρανίσκο σας αλλά και στο στομάχι σας !!!