Πλιγούρι VS Ρύζι
Το πλιγούρι είναι δημητριακό που προέρχεται κυρίως από το σκληρό σιτάρι , το οποίο έχει υποστεί βράσιμο, ξήρανση και τεμαχισμό. Όμως μπορεί να παραχθεί και από άλλα δημητριακά όπως σίκαλη, κριθάρι ή φαγόπυρο.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα (όπως σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και για αυτό προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία του πεπτικού συστήματος και την ενίσχυση του οργανισμού. Ας τα δούμε αναλυτικότερα.
1. Συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της παχυσαρκίας.
2. Βοηθά στην καλύτερη διαχείριση και πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.
3. Μειώνει την «κακή» χοληστερίνη και συμβάλλει στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.
4. Ενισχύει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Επιπλέον στην καλή υγεία του δέρματος, των μαλλιών, της καρδιάς και στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών.
5. Τέλος είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό stress και αποτρέπει τη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα.
Το ρύζι από την άλλη είναι και αυτό δημητριακό , το οποίο περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας , κάποια μεταλλικά στοιχεία, κάποιες βιταμίνες από το σύμπλεγμα Β και φυτικές ίνες. Η σύσταση του σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το είδος αλλά κυρίως την επεξεργασία του, δίνοντας τα σκήπτρα της πρωτιάς στο ρύζι που διατηρεί σημαντικά ποσοστά από το φλοιό και το φύτρο του, όπως για παράδειγμα το καστανό ρύζι ή ρύζια με ιδιαίτερο τρόπο επεξεργασίας πριν φτάσουν στο πιάτο μας, όπως το parboiling (υδροθερμική επεξεργασία).
Συνεπώς παίζει ρόλο η ποικιλία του ρυζιού που θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε για να έχουμε την μεγαλύτερη θρεπτική αξία στη διατροφή μας.
Συγκρίνοντας όμως όλα τα παραπάνω , εσείς τι λέτε; Πλιγούρι ή ρύζι;
