Νιώθεις άτονη & κουρασμένη; Φταίει ο καιρός ή η εποχή;
Είναι αυτές οι μέρες που ξυπνάω και νιώθω τόσο κουρασμένη σαν να μη θέλω να σηκωθώ από το κρεβάτι, ενώ έχω κοιμηθεί. Κοιτάω έξω από το παράθυρο και τι να δω;;;; Μία συννεφιά, μία μαυρίλα, πωωωωω πώς να σηκωθώ τώρα;;;;;; Το νιώθετε και εσείς; Λέτε να φταίει ο καιρός ; Πάμε να δούμε πραγματικά τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Αυτό το συναίσθημα νομίζω είναι γνώριμο σε όλους και μπορεί να αποδοθεί σε πολλές διαφορετικές αιτίες.
Οι κακές διατροφικές συνήθειες έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο συναίσθημα αυτό. Και μάλιστα ζούμε στην εποχή που νέα παιδιά ηλικίας 25-45 ετών καταναλώνουν αντικαταθλιπτικά για να αντιμετωπίσουν αυτό το συναίσθημα και συνεχώς τα ποσοστά πωλήσεων τέτοιων φαρμάκων αυξάνονται. Μα ένα χάπι θα μας σώσει; Φαύλος κύκλος είναι και για να σπάσει αυτός ο κύκλος οφείλουμε στον εαυτό μας να προσφέρουμε το καλύτερο, ξεκινώντας μία υγιεινή διατροφή. Δε χάνουμε τίποτα να δοκιμάσουμε , αντιθέτως κερδίζουμε πολλά και στην υγεία μας αλλά και στο πορτοφόλι μας.
Επίσης πόσο νερό ήπιιαμε σήμερα; Η έλλειψη νερού στο σώμα έχει κλινικά αποδειχθεί ότι προκαλεί ατονία και κούραση στο σώμα μας. Συχνά εμφανίζονται και πονοκέφαλοι ή ημικρανίες. Δεν είναι τίποτα λοιπόν να ξεκινήσουμε να πίνουμε νερό, ΤΟ ΕΥΓΕΝΕΣ ΠΟΤΟ όπως χαρακτήριζαν οι αρχαίοι Έλληνες. Η ενυδάτωση λοιπόν είναι σημαντικά απαραίτητη για τη λειτουργία του οργανισμού μας. Επίσης καλύπτουμε το κατάλληλο ποσοστό νερού και από τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό.
Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης ενοχοποιείται επίσης για το συναίσθημα της κόπωσης. Και συνήθως όταν νιώθουμε κουρασμένοι αποφεύγουμε τη γυμναστική. Το μόνο που καταφέρνουμε με αυτή τη συνήθεια είναι να έχουμε μειωμένα επίπεδα ενέργειας με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο χάλια. Μονίμως χάλια δηλαδή. Η συστηματική άσκηση τονίζω διαρκώς χαρίζει ευεξία και μεγαλύτερες αντοχές. Όταν δε, συνδυάζεται και με υγιεινή διατροφή είναι το απόλυτο όπλο για καλή υγεία ΨΥΧΙΚΗ & ΣΩΜΑΤΙΚΗ.
Ο ύπνος όταν δεν είναι επαρκής και ποιοτικός προκαλεί ατονία. Οι ειδικοί συνιστούν 7-8 ώρες ημερησίως και βέβαια με την τηλεόραση κλειστή ώστε να ξεκουράζονται ο εγκέφαλος και τα μάτια χωρίς να δέχονται εξωτερικά ερεθίσματα, όπως ήχοι, το φως από την τηλεόραση, κ.α.
Η υπερκατανάλωση καφεΐνης και ζάχαρης προκαλεί απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας μέσα στη μέρα. Η ατονία θα εμφανιστεί αιφνιδιαστικά μετά από κάποια στιγμή υπερδιέγερσης. Η ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που θα μας γλιτώσει από αυτό το συναίσθημα.
Σε τι ψυχολογική φάση βρισκόμαστε αυτή τη περίοδο; Έχει και αυτό τη σημασία του. Εάν περνάμε μία αγχωτική περίοδο με πιεστικές καταστάσεις και τα νεύρα μας είναι στο κόκκινο, τότε αυτό επηρεάζει άμεσα το σώμα μας. Για να αντιμετωπίσουμε την κακή ψυχολογία πριν μας φέρει τη λεγόμενη «ψυχοσωματική» κόπωση μπορούμε να κάνουμε κάτι χαλαρωτικό πριν τον ύπνο, όπως διαλογισμός, διατάσεις, ή να γράψουμε σε μία κόλα χαρτί τα αρνητικά συναισθήματα μας. Ας αποβάλλουμε αυτό το άγχος χωρίς να προσθέσουμε αλκοόλ στις συνήθειές μας. Το αλκοόλ δεν είναι λύση. Εδώ να προσθέσω ότι όταν ο καιρός είναι μουντός, με συννεφιά ‘η βροχερός και καταθλιπτικός πάντα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα αρνητικά συναισθήματά μας εφόσον οι καιρικές συνθήκες μας εγκλωβίζουν στο σπίτι. Οπότε είναι φυσιολογικό εκείνες τις μέρες να νιώθουμε κάπως κουρασμένοι, εάν δεν καλυτερεύσουμε τη ψυχοσύνθεσή μας.
Εάν η κόπωση οφείλεται σε παθολογική αιτία όπως αρρύθμιστος διαβήτης, θυρεοειδοπάθεια, υποθρεψία (διατροφικές ελλείψεις), κατάθλιψη, αναιμία, καρδιοπάθεια, κ.α. παρακαλώ να συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό και το διατροφολόγο σας για την άμεση και επιστημονική αντιμετώπισή της.
Να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Αξίζουμε τα καλύτερα.