Μl και γραμμάρια στην κουζίνα μας

 

Με αφορμή ένα τυπογραφικό λάθος στη μονάδα μέτρησης σε μία συνταγή μου, αποφάσισα να σας ξεαγχώσω διότι τα πράγματα είναι πολύ απλά και να μην πελαγώνετε!

Σας μπερδεύουν οι αναλογίες των συνταγών; Αφήστε τη Χημεία να σας ξεμπερδέψει στα γρήγορα. Τις περισσότερες φορές που διαβάζετε μία συνταγή βλέπετε τις ποσότητες των υλικών να εκφράζονται σε ml ή γραμμάρια.

Φαντάζομαι πως όλοι γνωρίζετε ότι για στερεά υλικά χρησιμοποιούμε τα γραμμάρια (gr) και για υγρά υλικά τα χιλιοστόλιτρα (ml).

Οι σύγχρονες ψηφιακές ζυγαριές κουζίνας έχουν ειδική ρύθμιση για να μετρήσετε τα υγρά υλικά σας όμως οι παλαιότερες και πιο απλές ζυγαριές δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Τι κάνουμε λοιπόν για να μετρήσουμε τα υγρά μας όταν έχουμε μια απλή ζυγαριά με γραμμάρια και κιλά ;

Σύμφωνα με το βιβλίο της χημείας της Α’ Λυκείου, το λίτρο ορίζεται ως ο όγκος που καταλαμβάνει 1 κιλό νερού στους 4 βαθμούς Κελσίου. Λόγω της μικρής τους διαφοράς όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάκριτα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που η συνταγή σας θα ζητάει 250 ml γάλα ζυγίστε 250 γραμμάρια στη ζυγαριά σας και κάντε την δουλειά σας χωρίς άγχος. Η διαφορά είναι αμελητέα για να προβληματίζεστε.

Άλλωστε το λέει και το βιβλίο της χημείας!

Από τεχνολογία μπορεί να μη γνωρίζω, αλλά από ΧΗΜΕΙΑ σίγουρα γνωρίζω!

 

Χαρείτε τις συνταγές μου που χαρίζουν νοστιμιά, θρέψη και υγεία. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε λίγη αγάπη. Το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό !!