Γεμιστά με πλιγούρι

  1. Ας πούμε λίγα λόγια για το πλιγούρι: Το πλιγούρι είναι δημητριακό και όχι ζυμαρικό μιας που αποτελεί το προϊόν του πυρήνα του σιταριού. Είναι τροφή υψηλής βιολογικής αξίας που γίνεται από ποικιλία ειδών σιταριού. Περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες. Για αυτό είναι κατάλληλο και για διαβητικούς. Μπορεί να προστεθεί ωραιότατα στις σαλάτες μας (όπως η γνωστή σαλάτα ταμπουλέ),στα γεμιστά, στις σούπες και γενικά να αντικαταστήσει το ρύζι.
Διατροφική αξία
100 g (3,5 oz)
Ενέργεια 1.430 kJ
Θερμίδες 342 kcal
Υδατάνθρακες 75,87 g
Σάκχαρα 0,41 g
Δαιτητικές Ίνες 18,3 g
Λιπαρά 1,33 g
Πρωτεϊνες 12,29 g
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α 9 IU
Θειαμίνη (Β1) 0,232 mg (20%)
Ριβοφλαβίνη (Β2) 0,115 mg (10%)
Νιασίνη (Β3) 5,114 mg (34%)
Βιταμίνη Β6 0,342 mg (26%)
Φυλλικό οξύ (Β9) 27 μg (7%)
Βιταμίνη C 0,0 mg (0%)
Βιταμίνη D 0,10 mg (%)
Βιταμίνη E 0,06 mg (0%)
Βιταμίνη K 1,9 μg (%)
Ανόργανα συστατικά
Ασβέστιο 35 mg (4%)
Σϊδηρος 2,46 mg (19%)
Μαγνήσιο 164 mg (46%)
Φώσφορος 300 mg (43%)
Κάλιο 410 mg (%)
Νάτριο 17 mg (1%)
Ψευδάργυρος 1,93 mg (20%)

Για τη συνταγή θα χρειαστούμε:

1 κιλό ντομάτες ώριμες

12 πιπεριές (6 κέρατα+6  Φλωρίνης)

2 ντομάτες μικρές

15 κ. Σούπας  πλιγούρι

1 κρεμμύδι μεγάλο

Αλάτι θαλασσινό-πιπέρι

1 ποτ. του κρασιού μικρό ελαιόλαδο( ½  στη γέμιση + ½ στο ταψί)

Μαϊντανός- δυόσμος

 

Αδειάζουμε το εσωτερικό των λαχανικών  και κόβουμε τη κορυφή με το κοτσάνι. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση τρίβουμε τις ώριμες ντομάτες και το κρεμμύδι σε ένα μπολ , ψιλοκόβουμε το μαϊντανό & το δυόσμο, προσθέτουμε 1 φλ. τσαγιού νερό, αλατοπιπερώνουμε,και ρίχνουμε το πλιγούρι μέσα στο μπολ μαζί με το ½ ποτ. κρασιού λάδι και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς για 10’ και γεμίζουμε τα λαχανικά με τη γέμιση μέχρι τα 2/3 του εσωτερικού (θα προσέξετε πολύ να έχει και υγρά μέσα γιατί με αυτά θα ψηθεί η γέμιση). Έπειτα τοποθετούμε  στο ταψί μας  τα γεμιστά με τα καπελάκια τους προσθέτοντας το ½ ποτ. κρασιού λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω με αέρα για περίπου 50-60’ ανάλογα το φούρνο. Μόλις ψηθούν οι πιπεριές είναι έτοιμα, καλή σας όρεξη.

Βάλτε ποιότητα στο πιάτο σας και….. η χαρά θα παράγεται στο σώμα σας.

Τρώω καλά ζω με χαρά.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας !!!