Ξηροί καρποί & υγεία

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή καλών λιπαρών, ινών και άλλων ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών. Κάθε είδος ξηρού καρπού προσφέρει διαφορετικά διατροφικά οφέλη.

Οι ξηροί καρποί είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2017, μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη παραγόντων κινδύνου υγείας, όπως η φλεγμονή ή ορισμένες χρόνιες παθήσεις.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας επισημάνω 4 από τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς για την υγεία σας και θα αναλύσω τα διατροφικά οφέλη που προσφέρουν.

Οι 4 πιο υγιεινοί ξηροί καρποί

  1. Φυστίκια

Τα φυστίκια είναι επί της ουσίας όσπρια, που σημαίνει ότι ανήκουν σε μια ομάδα τροφίμων από μια συγκεκριμένη φυτική οικογένεια, αν και τα θεωρούμε ξηρούς καρπούς.Τα φυστίκια περιέχουν μια σειρά από πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και αμινοξέα. Σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τα θρεπτικά συστατικά που δημιούργησε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα 100 γραμμάρια από φυστίκια περιέχουν 567 θερμίδες και τις ακόλουθες ποσότητες άλλων θρεπτικών ουσιών:

  • πρωτεΐνες: 25.80 g
  • λιπαρά: 49,24 g
  • υδατάνθρακες: 16,13 g
  • ίνες: 8,50 g
  • ζάχαρη: 4,72 g

Τα λίπη στα φυστίκια είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Υπάρχουν επίσης πολλά ανόργανα συστατικά στα 100 γραμμάρια φιστικιών, όπως:

  • ασβέστιο: 92 χιλιοστόγραμμα (mg)
  • σίδηρος: 4,58 mg
  • μαγνήσιο: 168 mg
  • φωσφόρος: 376 mg
  • κάλιο: 705 mg
  1. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Μπορούν να αποτελέσουν το τέλειο σνακ για άτομα που αναζητούν μια υγιεινή, πλούσια σε πρωτεΐνες εναλλακτική λύση στα πατατάκια και τα μπισκότα.

Κάθε 100 γραμμάρια αμυγδάλων περιέχουν 579 θερμίδες και έχουν το ακόλουθο θρεπτικό προφίλ:

  • πρωτεΐνες: 21,15 g
  • λιπαρά: 49,93 g
  • υδατάνθρακες: 21,55 g
  • ίνες: 12,50 g
  • ζάχαρη: 4,35 g

Τα περισσότερα από τα λιπαρά στα αμύγδαλα είναι μονοακόρεστα. Τα αμύγδαλα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

  • ασβέστιο: 269 mg
  • σίδηρος: 3,71 mg
  • μαγνήσιο: 270 mg
  • φωσφόρος: 481 mg
  • κάλιο: 733 mg
  • βιταμίνη Ε: 25,63 mg
  1. Cashews (Κάσιους)

Τα κάσιους έχουν μια κρεμώδη υφή που τα καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλά πιάτα και σνακ. Σύμφωνα με το USDA, τα 100 γραμμάρια κάσιους περιέχουν 553 θερμίδες και τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • πρωτεΐνες: 18,22 g
  • λιπαρά: 43,85 g
  • υδατάνθρακες: 30,19 g
  • ίνα: 3,30 g
  • ζάχαρη: 5,91 g

Τα περισσότερα από τα λιπαρά στα κάσιους είναι μονοακόρεστα. Οι σημαντικές βιταμίνες και τα μέταλλα στα κάσιους περιλαμβάνουν:

  • ασβέστιο: 37 mg
  • σίδηρος: 6,68 mg
  • μαγνήσιο: 292 mg
  • φωσφόρος: 593 mg
  • κάλιο: 660 mg
  1. Καρύδια

Τα καρύδια είναι από τους υψηλότερους σε θερμίδες ξηρούς καρπούς, παρά το γεγονός ότι ταυτόχρονα είναι από τους χαμηλότερους σε υδατάνθρακες. Οι πολλές θερμίδες οφείλονται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα που έχουν τα καρύδια σε λιπαρά. Ωστόσο, τα λιπαρά αυτά είναι κατά κύριο λόγο πολυακόρεστα, τα οποία μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αν και τα καρύδια φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών ουσιών.

Μαζί με τις 654 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ο κατάλογος του USDA αναφέρει ότι τα καρύδια περιέχουν επίσης:

  • πρωτεΐνες: 15,23 g
  • λιπαρά: 65,21 g
  • υδατάνθρακες: 13,71 g
  • ίνες: 6,7 g
  • ζάχαρη: 2,61 g

Τα καρύδια έχουν ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία από άλλους ξηρούς καρπούς:

  • ασβέστιο: 98 mg
  • σίδηρος: 2,91 mg
  • μαγνήσιο: 158 mg
  • φωσφόρου: 346 mg
  • κάλιο: 441 mg

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition αναφέρει ότι τα καρύδια είναι επίσης μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών και φαινολικού οξέος.

Είναι δυνατόν να φάει κανείς “υπερβολικά πολλούς” ξηρούς καρπούς;

Η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ευεργετική για την υγεία, καθώς μπορεί να προστατεύσει από παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και όχι μόνο. Ωστόσο, ΝΑΙ, είναι πράγματι δυνατόν να καταναλώσει κανείς υπερβολικά πολλούς ξηρούς καρπούς.

Κατά κανόνα οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλές θερμίδες, οπότε είναι εύκολο να το παρακάνετε και να υπερβείτε κατά πολύ την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων χωρίς να το καταλάβετε. Η τακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ξηροί καρποί έχουν πολλά καλά λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό όταν καταναλώνονται με μέτρο, αλλά μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και άλλα προβλήματα αν τους καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες.

Οι ψημένοι και αλατισμένοι ξηροί καρποί μπορούν να προσθέσουν τουλάχιστον το ίδιο νάτριο (αλάτι) στη διατροφή με άλλα αλμυρά σνακ. Οι ωμοί ξηροί καρποί είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση.

Η κατανάλωση όμως πάρα πολλών ξηρών καρπών μπορεί να προκαλέσει αέρια, πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα. Όλα με μέτρο λοιπόν για να έχουμε καλή θρέψη και συνεπώς ΥΓΕΙΑ.